Opočenské děti vytvořily vlastní audioknihu

Opočno – Počasí si s námi tak trochu hraje – na klasické léto, které by přálo koupalištím, to zatím nevypadá. Děti se tak mohou věnovat jiným aktivitám, mezi ně patří určitě i četba. Opočenská knihovna se snaží vyjít čtenářům vstříc, těm mladším teď může nabídnout audioknihu.

22.7.2016

DOBRÁ NÁLADA se nesla knihovnou i při ukončení akce. Slavnostnímu okamžiku byl přítomen místostarosta Opočna Marian Slodičák. Sám je náruživým čtenářem, tomu odpovídala i jeho rada dětem, v níž si notoval s Radkou Mecnerovou: čtení není nikdy dost!Autor: Dana Marková

Tvořila se několik měsíců a jejím největším přínosem je fakt, že vznikla díky opočenským dětem. Právě ony ji totiž namluvily, dokonce se výraznou měrou podílely na zvukových efektech.
„S myšlenkou audioknihy jsem si pohrávala už delší dobu, posledním impulsem byl program Knihovna 21. století, vyhlášený ministerstvem kultury, který právě tyto aktivity podpořil,” vrací se k začátku vedoucí knihovny Radka Mecnerová. V okamžiku, kdy se rozhodla „do toho jít”, to bylo zhruba před sedmi měsíci, následovaly v rychlém sledu další kroky. Byly vybrány pohádky z knih Zlobilky a Nezbedníci autorky Martiny Drijverové. Cílem bylo získat školu a především děti pro spolupráci. Podařilo se, děti byly nadšené, takže se knihovna mohla pustit do práce. Nejprve bylo nutné upravit z vybraných pohádek scénář pro čtení. I tady měla Radka Mecnerová kam sáhnut – oslovila regionální spisovatelku Boženu Tymichovou, spolu s ní připravila texty pro audioknihu. Pak mohlo začít nahrávání, což však byla pro knihovnici zatím cesta neprobádaná. Pomoc našli malí „namlouvači” na Střední průmyslové škole elektrotechniky a informačních technologií v Dobrušce, konkrétně v učiteli Jaroslavu Mužíkovi.
Začalo nahrávání v tamějším studiu. Výsledky v číslech? Šest pohádek namluvilo téměř 40 dětí, celkový čas zhruba 25 minut. Děti si vyzkoušely nejrůznější role. Pro většinu to byla novinka, jiné už měly nakročeno. „Všechny nás to chytlo, bylo to zajímavé a zábavné. Namlouvám i loutkové divadlo, tohle bylo jednodušší, protože jsme četli po částech a když jsme se spletli, sjelo se to znovu. Pohádky se střídají s písničkami, celek je příjemný, snad se to bude všem posluchačům líbit,” hodnotí společnou práci Barbora Menclová, která si v pohádkách „zahrála” vypravěčku a roli maminky. Nemusí mít obavy, CD si mohou čtenáři poslechnout v opočenské knihovně a zatím se všem, kdo je slyšeli, líbilo. ⋌(dm)
zdroj: Rychnovský deník